Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Celkem neznámá historie

Je to celkem neznámá historie. V době hospodářské krize, která postihla USA se tisíce dělníků, nechalo zhloupnout reklamu a o státu dělníku v SSSR. Tisíce dělníku se stěhovalo do SSSR do země dělníků.

Byl jim slibován šťastný a spokojený život a práce. Po příjezdu do SSSR byl jim odebrán pas a tím znemožněn návrat zpět. V Nižnim Novgorodu v záhybu řekly Volhy a v místě, kde se vlévá řeka Oka,  vystavěl Ford továrnu na automobily v letech 1930 -1931. Bylo tam vystavěno městečko, které američtí dělníci nazvali the Russian Fordville. Nižnij Novgorod  byl přejmenován na Gorkij. V době, kdy Stalin začal roztáčet teror, který se začal dotýkat i dělníků z USA a to nejenom těch, co pracovali v továrně Ford.  NKVD přímo v Gorkém začala provádět zatýkání zaměstnanců továrny Ford a jejich mučení s cílem donutit je k přiznání ke špionáži a odtud je odváželi do Gulagů.  To vyprávěli pamětníci, kteří mučení přežili a zázrakem přežili i Gulag. Jako například Victor Herman,(přežil) Thomas Sgovia, (přežil) který vypráví, že s ním v cele byl Harry Jaffe, tenor z Angloamerického sboru, který se v Gulagu podřezal žíly. Michael Aisenstein, inženýr z Kalifornie, který zemřel v Gulagu.

Zoufalí občané USA se obraceli na velvyslanectví USA s žádostí, aby jim byl vystaven nový pas za pas, který jim byl po příjezdu do SSSR odebrán. Jak se později zjistilo, byl používán špiony NKVD v USA.  Velvyslancem v té době byl v SSSR multimilionář Joseph Davies, který se stal velvyslancem z důvodu, že finančně podporoval při volbách na prezidenta F. Rooseveltova, a jeho manželka byla Marjorie  Postová, která zbohatla na balíčcích pro nezaměstnané.  Velvyslanectví tyto prosící lidi odbylo tím, že věc se musí prošetřit a po odchodu z velvyslanectví, byli tito lidé venku před velvyslanectvím USA zatčeny NKVD a odvezeni do Gulagu. Velvyslanec se jenom zajímal o to, kde nakoupit levně šperky, zlato, obrazy, které mu NKVD předhazovalo. Z inscenovaných procesů, kde se obvinění přiznávali ke skutkům, které byli po nich vynuceni mučením, posílal hlášení do USA, že procesy jsou naprosto pořádku a posílal oslavné ódy na Stalina, přes nesouhlas zaměstnanců velvyslanectví USA. Jeho manželka ve svých pamětí vypráví, že v noci ji vzbudila střelba a křik. Noční doba, byla tou dobou, kdy NKVD provádělo zatýkání občanů. Vzbudila a manžela a ptala se jej co se to venku děje, zda to slyší a on jí sdělil, že je to v pořádku, že se střílí nová trasa metra.

 Americký inženýr, Jack Clader  pracující v Gorkém se vrátil včas zpět do USA a přinesl svědectví o umělém hladomoru na Ukrajině, při kterém zahynulo 7 milionů lidí. Vyprávěl, jak hladoví rolníci se snažili přeplavat zamrzlý Dněstr a dostat se z Ukrajiny. Bylo do nich stříleno z kulometů. Americký novinář Walter Durant přinášel v té době pozitivní zprávy z SSSR. Za to dostal v roce 1932 Pulitzerovou cenu. Za to, co psal o SSSR, žil si v Moskvě nad poměry. Chodil v Moskvě do hotelu Metropol, kde se pořádali orgie, uprostřed Jazzu. Jeho auto Bucik měl zvláštní houkačku, kterou si vyžadoval všude přednost. Hladomor na Ukrajině byl známou věcí a přesto Walter Duran, který o tom musel také vědět, napsal do novin New York, že psát o hladomoru je jenom snaha torpédovat uznání SSSR. Prezidentovi F. Rooseveltovi, na kterého tlačil, aby USA uznalo SSSR, řekl, že hladomor je jenom taková zastaralá lapálie.

Většina dělníků z USA skončila na Kolymě, kde se těžilo zlato a místo, kde se zlato těžilo, bylo nazváno Dalostroj.  V prvních letech byl velitelem Dalostroje Eduard Berzin, který jezdil do tábora v limuzíně Rolls – Royce. Protože Stalin požadoval více zlata, byl Edurad Berzin zatčen a popraven na základě obvinění, že na Kolymě připravoval vznik 49 státu USA. Na jeho místo byl jmenován Pavlov a jeho zástupce plukovník Garanin. Ten proslul tím, že těm, co neplnili normu, nařídil vystoupit z řady a osobně je střelbou z pistole popravoval. Za ním šli dva strážní, kteří mu nabíjeli pistole. Mrtvá těla nechal naskládat u vchodu jak varování proti, kdo by normu neplnil. Po roce byl Garanin zatčen a popraven jako japonský špion. Na jeho místo nastoupil jako velitel tábora Nikišov.  Za jeden měsíc poslalo SSSR do USA zlato v hodně 60 milionů dolarů. Zlato bylo to, co drželo režim v SSSR.

 Podle dochovaných dokumentů NKVD a i z pamětí Nikity Chrušova v letech 1935 – 1941 bylo zatčeno v SSSR víc jak 19 milionů lidí a z toho jich bylo 7 milionů zastřeleno. V gulagu jich zahynul nejméně 10 milionů.  V důsledku těžké práce a zimy jich umíralo za měsíc 50 až 60 tisíc.

Další občané USA, kteří skončili v Gulagu, byli vojáci USA za druhé světové války, kteří byli zajati a skončili v zajateckém táboře v Polsku.  Po ukončení války tábor osvobodila sovětská armáda a vojáky USA odvezla do SSSR a další část pocházela ze zatčených vojáku v době Korejské války. V roce 1977 byl nalezen hromadný hrob Sandarmochu v Kalérii ve kterém bylo pohřbeno 9 000 těl. Oběti měli spoutané ruce dozadu a byli ve spodním prádle. Podle záznamů z NKVD v tomto hrobě bylo zastřeleno 140 Američanů narozených v Minnesotě, Michiganu, Washingtonu a San Francisku, kteří přijeli do SSSR pracovat. Mezi popraveným byla i jedna žena Helen Hillová narozená v Minnesotě V době tání za Jelcina se podařilo dohledat, že v táborech Gulag bylo vězněno 2 836 občanů USA a z toho bylo 300 až 500 vojáků USA. V Kalifornii dožil svůj život občan USA Thomas Sgovia, který přežil Gulag jenom díky tomu, že byl z USA a vězni mu pomáhali, přežít, protože chtěli, aby o tom co se dělo v táborech Gulag podal svědectví.

 Jenom na závěr v Minsku v Bělorusku v Kuropatech, objevili dělníci při kopání hromadný hrob z let 1937 až 1941. Těla na sobě měla brýle na čtení kabelky, dětské hračky, léky a bylo jich v hrobě uloženo minimálně cca 150 000 tisíc. V Bykově u Kyjeva, byl objeven hromadný hrob, ve kterých bylo nalezeno 200 000 oběti.  V Doněcké oblasti u Rutčenka, byly objeveny hromadné hroby s počtem 40 000 obětí. Ve Zlatých horách, v Čeljabinsku se našel masový hrob obsahující 300 000 obětí. Jsou to šílená, ale pravdivá čísla, která potvrzují historici a sami Rusové.

 

Autor: Jiří Kindl | úterý 22.12.2015 12:40 | karma článku: 37,90 | přečteno: 3812x
  • Další články autora

Jiří Kindl

Mnichov

Kolem Mnichovské smlouvy je mnoho nejasností a nepřesností, a tak jsem se z knih “Slovenské století”, kterou sepsal Pavel Kosatík, z knihy “Mnichov” od Davida Faberaa z knihy “Beneš” od Antonie Mares sepsal ve zkrácené verzi pojed

16.3.2024 v 12:45 | Karma: 14,77 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Jiří Kindl

Panika v Čechách

Media skoro denně hlásají, že Češi žijí v chudobě a budou umírat hlady. Takže trochu můj pohled na věc.

22.8.2022 v 19:42 | Karma: 28,69 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Politika

Jiří Kindl

Mnichov

Kolem Mnichovské smlouvy je mnoho nejasností a nepřesností, a tak jsem se z knih “Slovenské století”, kterou sepsal Pavel Kosatík, z knihy “Mnichov” od DavidaFaberaa z knihy “Beneš” od AntonieMaressepsal ve zkrácené verzi pojednán

6.8.2022 v 15:37 | Karma: 14,61 | Přečteno: 549x | Diskuse| Politika

Jiří Kindl

Hladomor na Ukrajině

Poprvé jsem se dozvěděl o uměle vyvolaném hladomoru na Ukrajině z vyprávění zástupce děkana VŠ, který pocházel z Ukrajiny a vyučoval ruský jazyk. Jeho rodina během hladomoru zemřela a on jediný přežil.

11.4.2022 v 17:51 | Karma: 42,72 | Přečteno: 7086x | Diskuse| Politika

Jiří Kindl

Jak prezident Zeman udělal dobré jméno České republice

Venku je větrno a tak sedím v křesle a čtu knihu, kterou napsala naše diplomatka Dana Huňátová. s Byla diplomatkou na několika misích a popisuje zde své postřehy a zkušenosti ze zemí, ve kterých zastupovala náš stát.

20.2.2022 v 21:40 | Karma: 24,38 | Přečteno: 978x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 14,77
  • Průměrná čtenost 1577x
Jsem absolvent střední školy, který se zajímá o historii. Čtu knihy zajímající se zejména historií, které píší historici. Zejména mě zajímá historie Židů.

Seznam rubrik