Velký teror v letech 1937 až 1938

6. 03. 2016 18:35:31
Je dost všeobecně známo, že po celou dobu SSSR a zejména za Lenina a Stalina, probíhal v SSSR stálý teror. Přesto se domnívám, že není moc známo období takzvaného „Velkého teroru“.

Teror v SSSR byl všude přítomný už od doby Lenina a vrcholu dosáhl za Stalina. Ale to, co se událo v letech 1937 až 1938 se vymyká všemu, co bylo možné si pod slovem teror představit.

Velký teror byl zahájen rozkazem 00447 ze dne 30. července 1937, který schválilo politbyro SSSR a nařizoval zahájit boj proti sovětským živlům. Stalin si za vykonavatele své vůle vybral N. I. Ježova. Nejdříve jej prověřil bojem proti trockistům a zinovjevcům. Velmi se osvědčil a úkol splnil ke spokojenosti Stalina.

Byl tehdy pověřen k plnění uvedeného rozkazu. Každý, kdo byl tehdy označen jako kulak, protisovětský živel a škůdce, byl zatčen a podroben tzv. pásovému výslechu. Ten spočíval v tom, že byl po dobu několika dní bez spánku bit, a mučen do té doby, než se přiznal k tomu, co neudělal. Někteří takto zatčení výslechy nepřežili a byli ubiti k smrti. Další způsob výslechu byla tzv. „konference“. Ta spočívala v tom, že několik zatčených bylo přinuceno se dívat na kruté bití a mučení jiného zatčeného do doby, než se doznal k tomu, co nikdy neudělal.

Pokud se zatčený doznal, byl následně předán takzvané trojce, která se skládala z příslušníka státní policie, místního stranického příslušníka a prokurátora. Trojka mohla vynášet i tresty smrti a proti jejímu rozhodnutí nebylo odvolání.

Z archivních dokladů, které zpřístupnilo SSSR a které zkoumali historici a ruští historici z organizace Memoriál vyplývá, že v uvedeném období bylo zatčeno orgány NKVD (bez milice) 1 600 000 osob. Pokud se k tomu připočtou osoby, které zatkla milice, dojde se k číslu cca 2 000 000 osob. Přesná čísla týkající se milice jsou stále předmětem zkoumání. Od srpna 1937 do listopadu 1938, kdy Velký teror skončil, bylo různými způsoby zabito 700 000 osob. To znamená, že v průměru jich denně bylo likvidováno půldruhého tisíce. Jsou to šílená čísla, vymykající se rozumu, ale archivní dokumenty mluví jasně a stejně tak pamětníci.

Další skupinou postižených občanů byli ti, co přišli o práci nebo byli vyhozeni z vysokých škol. Z dokumentů milice vyplývá, že v roce 1938 bylo zadrženo 1 939 091 nezletilých, kteří žili bez dozoru, protože dílem byli jejich rodiče popraveni anebo posláni do Gulagu.

Do trestaneckých táborů v uvedených letech začal velký příliv osob, který nebyly trestanecké tábory schopny zvládnout. Docházelo k dalším úmrtím a to cestou ve vlaku, kde se umíralo žízní, hlady a zimou na infekční nemoce. Další část nevydržela nelidské podmínky v Gulagu,

Velký teror se dotkl jak armády, tak i příslušníků jiných národností žijících na území SSSR a také armády. Nejvíce se dotkl Poláků. V Polsku byla v té době komunistická strana zakázána a tak se komunisté Polska uchýlili do SSSR. Stalin je v období Velkého teroru obvinil z hospodářských neúspěchů a z hladomoru na Ukrajině, který sám úmyslně vyvolal. (pozn.:Rolníci na Ukrajině se hromadně bouřili proti kolektivizaci zemědělství a Stalin je chtěl potrestat za jejich neposlušnost. Zabavil jim naprosto vše, co bylo k jídlu. Při hladomoru zemřelo na Ukrajině cca. 7 milionů, obyvatel.) Ze stočlenného výboru komunistické strany Polska bylo popraveno na základě vykonstruovaných obvinění 96 komunistů. Další unikli smrti, protože byli už v té době ve vězení. Pak se represe obrátila proti Polákům žijícím na území SSSR, kteří sem přišli z Polska. Byli obviněni ze špionáže proti SSSR a na základě těchto smyšlených obvinění jich bylo 86 000 popraveno.

Pramen: Tymothy Snyder, „Krvavé země,“ Oleg V. Chlevňuk „Historie Gulagu“

Autor: Jiří Kindl | neděle 6.3.2016 18:35 | karma článku: 23.43 | přečteno: 833x

Další články blogera

Jiří Kindl

Mnichov

Kolem Mnichovské smlouvy je mnoho nejasností a nepřesností, a tak jsem se z knih “Slovenské století”, kterou sepsal Pavel Kosatík, z knihy “Mnichov” od Davida Faberaa z knihy “Beneš” od Antonie Mares sepsal ve zkrácené verzi pojed

16.3.2024 v 12:45 | Karma článku: 14.77 | Přečteno: 469 | Diskuse

Jiří Kindl

Panika v Čechách

Media skoro denně hlásají, že Češi žijí v chudobě a budou umírat hlady. Takže trochu můj pohled na věc.

22.8.2022 v 19:42 | Karma článku: 28.69 | Přečteno: 1251 | Diskuse

Jiří Kindl

Mnichov

Kolem Mnichovské smlouvy je mnoho nejasností a nepřesností, a tak jsem se z knih “Slovenské století”, kterou sepsal Pavel Kosatík, z knihy “Mnichov” od DavidaFaberaa z knihy “Beneš” od AntonieMaressepsal ve zkrácené verzi pojednán

6.8.2022 v 15:37 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 545 | Diskuse

Jiří Kindl

Hladomor na Ukrajině

Poprvé jsem se dozvěděl o uměle vyvolaném hladomoru na Ukrajině z vyprávění zástupce děkana VŠ, který pocházel z Ukrajiny a vyučoval ruský jazyk. Jeho rodina během hladomoru zemřela a on jediný přežil.

11.4.2022 v 17:51 | Karma článku: 42.72 | Přečteno: 7078 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.62 | Přečteno: 476 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1567

Jsem absolvent střední školy, který se zajímá o historii. Čtu knihy zajímající se zejména historií, které píší historici. Zejména mě zajímá historie Židů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...