Neznámá akce Izraelské špionážní organizace Šaj.

Je to pro některé celkem málo známá historie, týkající se špionáže Izraele. Proto není na škodu se s touto věcí seznámit. Čerpal jsem z knihy Mossad, kterou napsali  Ian Black a Benny Morris  

     Agent Izraelské špionážní organizace Šaj, agent Elijahu Sasson, získal při svém pobytu v Paříži informaci, že plukovník Fuad Mardam a kapitán Fajsal, oba ze Sýrie, mají zájem v Československu nakoupit zbraně a to 8 000 pušek, 200 kulometů, 6 milionů nábojů.  

      V prosinci 1947 organizace  Šaj získala ze zbrojovky Škoda kopii seznamu zbraní určených pro Sýrii.  Izrael se snažil tento prodej zbraní zastavit a  na naši vládu k zastavení prodeje zbraní naléhala Golda  Mjersenová (Meirová), Moše Šerok,  Chaim Weizman a další židovské organizace. Česká vláda prohlásila, že nákup nezastaví, ale pokud bude mít Izrael zájem, je ochotna jim zbraně také prodat.

      Koncem března 1948 vyjel vlak se zásilkou zbraní směrem do Jugoslávie, kde byla zásilka naložena na parník Lino s cílem Bejrút.  Krátce po vyplutí měl parník Lino poruchu motoru a musel přistát v jihoitalském přístavu Bari.

     To byla skutečnost, která neušla pozornosti Šaj.  Tajná agentka Hagany Ada Sereinová, jinak krásná žena, vdova Enzu Serenin, který byl v době druhé světové války vysazen britským SOE  v Itálii, kde byl chycen a skončil v Dachau, kde zahynul, tak tato žena vypracovala plán. Podle jejích plánu připlavali ke kotvícímu parníku Lino žabí muži a připevnili na jeho trub přísavné miny a dne 10. dubna šel parník ke dnu. Nikdo nepodezíral z této akce sionisty.

      Plukovní Mardam, který obchod s Čechy uzavřel, se nechtěl nákladu vzdát.  Zorganizoval nákladnou záchrannou akci, při které náklad z potopeného parníku byl vyzvednut.  Zbraně, které nechal očistil a vysušit. Najal si starou italskou korvetu Argiro, do které náklad přeložil. Nevěděl, že na palubě jsou dva Italové, kteří pracují pro Mossad LeAija Bet. Na moři se loď setkala s rybářskou lodí, na které byli  dva izraelští agenti, kteří vystupovali jako egyptští důstojníci, kteří mají instrukce doprovodit loď do Alexandrie. Nalodili se na loď a dne 21. srpna se společně s dvěma Italy zmocnili lodi, ke  které vzápětí připlula izraelská plavidla.  Zbraně a posádka byly přepraveny na izraelské lodě a loď Argiro byla potopena. Zbraně dostala Ecioniova brigáda na jeruzalémské frontě.

     Ještě téhož měsíce byl  Maradam, po návratu do Damašku, odsouzen pro zradu. Kladlo se mu za vinu, že byl v Římě sveden krásnou českou Židovkou a ta jej přemluvila, aby zbraně prodal sionistům a dále, že z nákupu a pronájmu lodě těžil. Byl dosouzen k trestu smrti.  Izrael jej chtěl před smrtí[JK1]  zachránit a tak vystoupil veřejně Moše Šerok, který popřel styky Izraele s Maradamem.

 

 [JK1]io

 

 

Autor: Jiří Kindl | středa 27.4.2016 20:03 | karma článku: 23,59 | přečteno: 818x
  • Další články autora

Jiří Kindl

Mnichov

16.3.2024 v 12:45 | Karma: 14,77

Jiří Kindl

Panika v Čechách

22.8.2022 v 19:42 | Karma: 28,69

Jiří Kindl

Mnichov

6.8.2022 v 15:37 | Karma: 14,61

Jiří Kindl

Hladomor na Ukrajině

11.4.2022 v 17:51 | Karma: 42,72