Jiří Kindl

Kdo je Žid

4. 10. 2016 18:51:08
Pramen : Paul Spiegel " Kdo jsou Židé " Vypráví vše podstatné o kráse židovství a kdo jsou Židéxxxx

Kdo je Žid?

Židem je ten, kdo se narodil židovské matce, anebo konvertoval. Náboženský zákon vložil budoucnost židovství do rukou žen. Od dob antiky do současné doby bývalo běžné, že vítězové znásilňovaly ženy. Mnoho židovských žen po znásilnění přivedlo na svět nechtěné dítě. I takové nechtěné dítě bylo přijato do židovského společenství. Stejně tak, pokud vdaná žena mimo manželství otěhotněla o otec nemusel být Žid, tak i takto narozené dítě bylo přijato do židovského společenství. Židé neznají pojem nemanželské dítě.

Jedinou výjimkou jsou Židé z SSSR, kde se určovalo židovství podle otce. Ve státě Izrael se nad tím vedla dlouhá debata a bylo je rozhodnuto uznat je jako Židy s ohledem na jejich utrpení v SSSR a s ohledem na holocaust a umožnit jim odstěhování do Izraele. Rabíni v Izraeli je stále neuznávají a drží se halachy.

Dalším způsobem jak se stát Židem je konvertovat podle halachy židovského náboženského zákona, starého tři tisíce. Není to věc jednoduchá. Je to věc zdlouhavá a nesnadná. Pokud někdo chce konvertovat, vyhledá Rabína. Ten jej nejméně třikrát odmítne po dobu jednoho roku. Pokud rabín získá dojem, že kandidát nepřistupuje ke konverzi z nejhlubšího přesvědčení a odmítne jej. Případně, že rabín dojde k přesvědčení, že uchazeč má vážný a hluboký zájem je jeho žádost akceptována. Jeho žádost se akceptuje na základě dlouhodobé rozmluvy, podle které se pozná, zda uchazeč si je vědom jaké jho chce na sebe vzít anebo zda jsou motivy uchazeče banální, pošetilé. Když je uchazeč překoná i tuto překážku začíná učení. Musí do židovství proniknout, naučit se Písmo a zákony, částečně se naučit hebrejsky, aby se mohl modlit. Musí znát tradice, melodie modliteb a také početná pravidla, podle kterých se řídí život muže a žen a tak dál. Žena musí znát nidu, což je rituální čistota v manželství, musí vědět, jak si počínat při menstruaci a kdy může navštěvovat rituální lázeň mikve. Musí poznat, kdy má plodné dny, ve kterých může otěhotnět a musí poznat dny, kde s ní nesmí mít její muž pohlavní styk. Období učení může trvat jeden až tři roky a v některých případech déle. Pokud je žena přijata a jde poprvé do rituální koupele a vykoná tam očistné úkony. Muž také vykoná rituální koupel a navíc se musí nechat obřezat. Obřízka je znamení svazku mezi Bohem a Abrahamem. Židé oproti křesťanům nikoho násilím a ani misemi neobrací na víru a nikoho nenutí žít jako oni. Židé si konvertitů váží, protože ví, konvertita musel nad svým krokem přemýšlet a vědomě nalézt v sobě sílu a vzít na svá bedra židovství.

Z toho jednoznačně vyplývá, že Židé nejsou žádná typická rasa. Žid může být světlovlasý, modrooký, zrzavý, s nosem nahoru s nosem jako knoflík. Židé jsou především národ. Co Židy spojuje je víra, která tvoří trojúhelník: národ – Bůh - země. Vztah mezi národem a Bohem určuje smlouva, kterou uzavřel Bůh s Abrahamem.

Autor: Jiří Kindl | karma: 28.80 | přečteno: 7037 ×
Poslední články autora