Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kniha Faktor Churchill

Dostal se jsem knihu Faktor Churchill, kterou napsal Boris Johnson. Jedním slovem je to úžasná kniha a měl by si ji přečíst každý, kdo se zajímá o historii. Byla ve světě velmi dobře přijatá a je čtivě napsaná.

 

     V této knize se čtenář dozví, že Churchill byl politik, který se v politice pohyboval sedmdesát let. Zasloužil se o třeba i o to, že britským pracujícím zavedl úřady práce, přestávky na svačinu a podporu v nezaměstnanosti. Za první světové války se podepsal na účasti britských sil, přišel na myšlenku tanku, kterou buldočí vytrvalostí podporoval, přes odmítavá stanovisko generality a za druhé světové války vytvořil RAF. Sehrál nezastupitelnou úlohu při vzniku státu Izrael i jiných zemí. Za svůj život sepsal 37 knih, napsal toho víc ne Shakespeare a Dickens dohromady. Za román o svém otci obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Byl nesmírně pracovitý a měl fenomenální paměť.

     Ale to, co je nejdůležitější, že se zasloužil o vstup V. Británie do války. Jako už premiér zasedal Dolní sněmovně v době, kde britská vojska byla obklíčena u Dunkerque. Ministr zahraničí lord Halifax, Neville Chamberlain, Archibald Sinclair a Clement Attlee, položili otázku, zda mají mladí britští vojáci umírat ve válce, která je podle všeho prohraná a nebylo by lepší vyjednat dohodu, která by zachránila život až stovkám lidí? Pokud by dohodu vyjednali, neukončili by tím válku a nezachránili miliony životů po celém světě?  Debata se klonila k tomu, že bude lepé se dohodnout a dohodu obhajoval zejména Halifax, který tlačil na to, že je lépe podepsat dohodu teď, dokud ještě Francie bojuje a Luftwaffe nebombarduje V. Británii. Premiér Churchill nemohl Halifaxe přesvědčit o nutnosti nepřijímat dohodu. Jeho rozumná argumentace selhávala. Hrozilo, že debata skončí patem a v ten moment Churchill provedl mistrovský tah, debatu přerušil a sdělil, že se bude pokračovat o sedmé hodině.  Věděl, že rozumná argumentace selhává a rozhodl se, že když argumenty selhávají, je nutné útočit na city. Když se kabinet shromáždil, přednesl úchvatnou řeč, bez náznaku intelektuální zdrženlivosti. Po přednesu se ozval jásot a křik a někteří plácali Churchillovi po zádech.  Bylo rozhodnuto. Jak by se druhá světová válka vyvíjela, kdyby se V. Británie dohodla s Hitlerem, který od zahájení války o dohodu s V. Británii velmi stál. Za postoj Churchilla některý tisk ve V. Británii jej strhal a psal o něm, že touží po krvi jako Goebbels.

    

Teď něco pro odlehčení. Jeho vnuk Soames vyprávěl, že jeden konzervativních ministrů byl bukvice, ale zároveň dědečkův přítel. Každou chvíli jej někde nachytali, protože v té době nebyl na každém rohu novinář, tak se to tisk nedozvěděl. Jenže jednou pokoušel štěstěnu až moc a načapali jej jak ve tři hodiny ráno na lavičce v Hyde Parku v únoru hobluje gardistu. Došlo se k závěru, že by o tom měl vědět Churchill a byl pověřen předseda poslaneckého klubu Jock Colvill, aby to sdělil. Rozjel se do Kentu, kde Churchill pracoval. Vstoupil do pracovny, kde Churchill pracoval a vše mu sdělil a na závěr uvedl, že bude muset odstoupit. Rozhostilo se dlouhé ticho, Churchill popotahoval z doutníku a pak se zeptal „ Rozuměl jsem vám dobře, že toho pána toho přistihli s gardistou?‘ „ Ano pane premiére.‘ „ V Hyde parku?‘„ Ano pane premiére.‘ „Na lavičce?‘ „ Přesně tak pane premiére.‘ „ Ve tři ráno?’ „ Jak říkáte pane premiére.‘ „ V tomhle počasí! Na mou duši, člověk se hned dme pýchou, že je Brit.

 

Autor: Jiří Kindl | středa 11.1.2017 14:16 | karma článku: 19,42 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Jiří Kindl

Mnichov

Kolem Mnichovské smlouvy je mnoho nejasností a nepřesností, a tak jsem se z knih “Slovenské století”, kterou sepsal Pavel Kosatík, z knihy “Mnichov” od Davida Faberaa z knihy “Beneš” od Antonie Mares sepsal ve zkrácené verzi pojed

16.3.2024 v 12:45 | Karma: 14,77 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Jiří Kindl

Panika v Čechách

Media skoro denně hlásají, že Češi žijí v chudobě a budou umírat hlady. Takže trochu můj pohled na věc.

22.8.2022 v 19:42 | Karma: 28,69 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Politika

Jiří Kindl

Mnichov

Kolem Mnichovské smlouvy je mnoho nejasností a nepřesností, a tak jsem se z knih “Slovenské století”, kterou sepsal Pavel Kosatík, z knihy “Mnichov” od DavidaFaberaa z knihy “Beneš” od AntonieMaressepsal ve zkrácené verzi pojednán

6.8.2022 v 15:37 | Karma: 14,61 | Přečteno: 549x | Diskuse| Politika

Jiří Kindl

Hladomor na Ukrajině

Poprvé jsem se dozvěděl o uměle vyvolaném hladomoru na Ukrajině z vyprávění zástupce děkana VŠ, který pocházel z Ukrajiny a vyučoval ruský jazyk. Jeho rodina během hladomoru zemřela a on jediný přežil.

11.4.2022 v 17:51 | Karma: 42,72 | Přečteno: 7086x | Diskuse| Politika

Jiří Kindl

Jak prezident Zeman udělal dobré jméno České republice

Venku je větrno a tak sedím v křesle a čtu knihu, kterou napsala naše diplomatka Dana Huňátová. s Byla diplomatkou na několika misích a popisuje zde své postřehy a zkušenosti ze zemí, ve kterých zastupovala náš stát.

20.2.2022 v 21:40 | Karma: 24,38 | Přečteno: 978x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 14,77
  • Průměrná čtenost 1577x
Jsem absolvent střední školy, který se zajímá o historii. Čtu knihy zajímající se zejména historií, které píší historici. Zejména mě zajímá historie Židů.

Seznam rubrik