Jak se hasila chata.

4. 04. 2017 16:55:32
Takže i dnes se s vámi podělím o další úsměvnou příhodu z doby, kdy u nás panovala tuhá totalita. Popsal jsem příhodu tak, jak jsem ji zažil.

Touto příhodou se nechci se dotknout práce dobrovolných hasičů, bez jejich pomoci se žádná obec neobejde. Mimo své určení, jaké je dobrovolně hašení požáru, zásahy při povodních, ekologický havárii dopravních nehodách jsou důležitou a významnou složkou z hlediska společenského života každé obce. Jako dobrovolní hasiči, pracují na vysoké profesionální úrovni a já si jejich práce osobně vážím.

Je jedna vesnice, která má 90 čísel popisných, leží v údolí obklopeném pohořím Džbán a tehdy i chmelnicemi. Událost, kterou popisuji, se udála v této vesnici době reálného socialismu a z uvedeného důvodu požárníci a ne hasiči, jak je správné dnes.

V této vesnici, naše rodina po smrti babičky zdědila dům, který používala k rekreaci a k útěku ze smogem zamořených Severních Čech.

Zahrádka kolem domu sousedila s boční zdí budovy Místního národního výboru, kde byly dvě garáže a v jedné z garáží bylo uskladněné červené požární auto dobrovolných hasičů značky Praga erena.

Bylo to v sobotu po dobrém obědě, venku bylo nádherné teplé počasí a celá rodina byla na zahradě a užívala si po obědě siestu s kávou a zákuskem. Přes plot byl pohled na prázdnou vesnici, kde občas proběhl vesnických ořech a jinak nic se nedělo.

Najednou pozornost nás všech zaujal muž, který s rozvázanými botami utíkal z kopce směrem k Místnímu národnímu výboru. Vidět v tom horku pádícího muže, už byla věc sama o sobě pozoruhodná. Doběhl k budově a otevřel garáž, kde bylo uskladněné požární vozidlo. Chvilku tam něco dělal a pak vyšel ven z garáže, kde se srazil s dalším mužem, který rovněž v nevídaném běhu doběhl k budově. „Tak co je?!!“ „Ty vole baterka je totálně vybitá!“ Vešli spolu do garáže a za chvilku vyběhli a každý za jeden držák nesli velkou autobaterii a běželi s ní naproti do dvora JZD, kde byly zaparkované traktory JZD. Pak za chvilku opět vyběhli s autobaterií a běželi zpět do garáže. Stále jsme nechápali, co se děje.

Po krátkém kutění byl slyšet zvuk nastartovaného motoru a z garáže vyjela červená požární Praga erena se zapnutým majákem a sirénou. Jenže neznámého důvodu siréna na autě, místo všeobecně známého zvuku sirény „ Hóóříí „ vydávala pouze poloviční zvuk, tedy „Hóó „... „Hóó „a dál nic. Můj táta to s neskrývaným údivem pozoroval a pak prohlásil, že by jeden měl běžet před autem a po zaznění sirény Hóó by měl křičet řííí. Zatímco jsme vesele řešili, zda by měl onu slabiku výkřikem doplňovat běžec či závozník, tak požární auto nepochopitelně objíždělo náves stále se zvukem sirény Hóó. Asi po 15 minutách se náhle rozchrchlal místní rozhlas, který opakovaně oznamoval, že hoří chata u bývalé cihelny, což je samota od této vesnice vzdálená cca 3,5 km. Po ukončení hlášení po silnici tryskem projela dvě požární auta LIAZ profesionálních hasičů z okresního města, která to měla z okresu k hořící chatě cca 25 km. Po okružní jízdě kolem návsi a za stálého zvuku Hóó.. se požární auto Praga vydalo za požárními auty profesionálních hasičů z okresního města.

Jen co požární auto Praga odjelo, začali se ke garáži sbíhat místní dobrovolní hasiči. Tu jednomu upadla helma, tu druhý upustil sekerku. Doběhli k prázdné garáži, do které nechápavě nakukovali. Pak jeden z nich učinil zásadní objev a prohlásil: „ Ono tu není auto“.

Táta, když viděl ty nešťastníky s plnou požární výzbrojí přešlapovat před prázdnou garáží, prohlásil, já jsem měl pivo a ty ne, tak si vezmi klíče od auta a odvez je tam. Vzal jsem auto a dobrovolné hasiče jsem naložil. Vzadu jich sedělo pět a tak jsem vyrazil, co to dalo, jednou rukou se opírající o klakson k hořící chatě. U hořící chaty jsem je vyložil a zajel jsem co nejdál, tak, abych nepřekážel a pozoroval, jak hoří střecha chaty a jak požárníci pracují.

Jenže nebyl všemu ještě konec. Ve vedlejší vesnici dobrovolní požárníci zjistili, že v dohledu hoří chata a samozřejmě došli k závěru, že je nutná pomoc a také nádherná příležitost, jak si trochu zahasit. Vytáhli z garáže požární auto Bucegi a také vyrazili k ohni. K hořící chatě bylo možné se dostat odbočením z hlavní cesty a projetí krátkou úvozovou cestou, kterou tvořil z každé strany vysoký svah a pak následovala rovná cesta lemovaná stromy. Řidič požárního auta Bucegi odbočil trochu zprudka do úvozové cesty a najel na svah. Za normálních okolností by se nic nestalo, jenže auto naložené vodou se zhouplo a o položilo se na bok. Naštěstí se nikomu nic nestalo, ale tím se cesta k hořící chatě definitivně zablokovala. Auto leželo na boku od jednoho svahu ke druhému a nedalo se v žádném případě objet. Jediná možnost, jak se dostat k hořící chatě byla objížďkou, což představovalo cestu delší o cca 4 km a přes pole...

Zřejmě žádného ze čtenářů nepřekvapí, že po tomto obětavém zásahu svazu požárníků zůstaly z chalupy pouze obvodové zdi a vůkol rozježděné pole.

Autor: Jiří Kindl | úterý 4.4.2017 16:55 | karma článku: 20.79 | přečteno: 854x

Další články blogera

Jiří Kindl

Mnichov

Kolem Mnichovské smlouvy je mnoho nejasností a nepřesností, a tak jsem se z knih “Slovenské století”, kterou sepsal Pavel Kosatík, z knihy “Mnichov” od Davida Faberaa z knihy “Beneš” od Antonie Mares sepsal ve zkrácené verzi pojed

16.3.2024 v 12:45 | Karma článku: 14.77 | Přečteno: 469 | Diskuse

Jiří Kindl

Panika v Čechách

Media skoro denně hlásají, že Češi žijí v chudobě a budou umírat hlady. Takže trochu můj pohled na věc.

22.8.2022 v 19:42 | Karma článku: 28.69 | Přečteno: 1251 | Diskuse

Jiří Kindl

Mnichov

Kolem Mnichovské smlouvy je mnoho nejasností a nepřesností, a tak jsem se z knih “Slovenské století”, kterou sepsal Pavel Kosatík, z knihy “Mnichov” od DavidaFaberaa z knihy “Beneš” od AntonieMaressepsal ve zkrácené verzi pojednán

6.8.2022 v 15:37 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 545 | Diskuse

Jiří Kindl

Hladomor na Ukrajině

Poprvé jsem se dozvěděl o uměle vyvolaném hladomoru na Ukrajině z vyprávění zástupce děkana VŠ, který pocházel z Ukrajiny a vyučoval ruský jazyk. Jeho rodina během hladomoru zemřela a on jediný přežil.

11.4.2022 v 17:51 | Karma článku: 42.72 | Přečteno: 7078 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 23.35 | Přečteno: 316 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 21.36 | Přečteno: 870 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 416 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 674 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1567

Jsem absolvent střední školy, který se zajímá o historii. Čtu knihy zajímající se zejména historií, které píší historici. Zejména mě zajímá historie Židů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...