Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mnichov

Kolem Mnichovské smlouvy je mnoho nejasností a nepřesností, a tak jsem se z knih “Slovenské století”, kterou sepsal Pavel Kosatík, z knihy “Mnichov” od DavidaFaberaa z knihy “Beneš” od AntonieMaressepsal ve zkrácené verzi pojednán

 

     Nemá cenu se rozepisovat co Mnichovu předcházelo. To je věc všeobecně známá.  Tehdy chybou naší diplomacie bylo, a tedy Beneše, že problém sudetských Němců byl reprezentován jako česko-německý problém. Naše vláda se nechala zatlačit do argumentační pasti, kdo co komu udělal špatného v Sudetech, místo aby tento problém prezentovala tak, že jde o konflikt, který se dotýká celé Evropy. 

    Dne 15. září 1938 Beneš tajně vyslal do Paříže svého osobního emisara – ministra sociálních věcí v Hodžově vládě Jaromíra Nečase s nabídkou, že Československo je ochotno postoupit území čtyř až šesti tisíc čtverečních kilometrů asi s půl druhým až dvěma miliony obyvatel.  Proč to Beneš udělal??? Snažil se vyhnout válce s Německem nikoliv kvůli porážce, ale proto, že ani čs. vítězství nedávalo záruku, že republika bude obnovena v původních hranicích. Podle Beneše bude lepší, když se to (tj. ztráta území) stane bez války. Zvlášť nastane-li situace tak, že za ni bude možné svalit odpovědnost na cizí vlády. V memorandum pro ministra Nečase prezident psal “ Je nebezpečí, že ve chvíli, kdy připustíme princip, nakonec oni ustoupí Hitlerovi a dají všecko. “ Tedy místo čtyř až šesti tisíc kilometrů čtverečních veškerá území, na kterých žije více jak 50 procent německého obyvatelstva 

    Dne 5 října 1938 z Paříže poslal čs. velvyslanec Osuský, dopis, ze kterého vyplývalo, že Francie se pro svůj zrádný postoj rozhodla na základě doručení Benešova dopisu Jaromírem Nečasem. 

      Dne 15 září 1938 Chamberlain letěl za Hitlerem přes protesty pravicových stran. Byl to jeho první let. Přistál v Mnichově a odtud jel vlakem do Bergestgadenua pak auty do Obersalzbergu, letního sídla Hitlera, Berghofu. Zda dojednal podmínky odstoupení pohraničí v Čechách. Po návratu seznámil s podmínkami, které dojednal s Hitlerem parlament a vládu ve Francii. Byl vysloven souhlas, jak parlamentu V. Británie, tak i Francie.   

     Dne 18.září 1938 doráží do Londýna francouzská delegace v čele Daladierem, aby projednala to, co dojednal 15září 1938 Chamberlain na Obersalzbergu,v letním sídle Hitlera v Berghofu.   

   Dne 19. září 1938 schválila britská a francouzská vláda text společné nóty o odstoupení pohraničí Československa tak, jak to bylo dojednáno dne 15 září 1938 na Obersalzbergu.  Beneš text obdržel téhož dne ve 14:00 hod. a svolal kabinet. Svolal ministry šesti koaličních stran a nejvyšší generály a začali nad textem jednat. 

 Protože odpověď od naší vlády nepřišla do 20 září 1938 byl Chamberlain byl nucen odložit návštěvu Hitlera plánovanou na 20 září 1938 v Bad Godesbergu, kde měl Hitlerovy sdělit, zda jeho podmínky jsou splněny anebo ne. Vyslal za Benešem jak svého velvyslance, tak velvyslance Francie, aby Beneše přemluvili k podepsání dohody o odstoupení Československého území. 

    Dne 21 září 1938 svolává Beneš vládu a seznamuje s textem tehdejšího premiéra Hodžu, následně Hodža svolává vládu. Prezident Beneš členům vlády dal najevo, že se anglo-francouzským návrhům podřídil už před jednáním vlády a předkládá jej ke schválení. Vláda bez větší diskuze text schvaluje ve 14:00 hod. Nikdo z politiků nebyl schopen národu oznámit postoupení našeho území Hitlerovi. Pověřili proto herce Národního divadla Zdeňka Štěpánka, a ten 21. září 1938 v 19:00 hod. do rozhlasu řekl, že vláda se rozhodla v bezvýchodné situaci postoupit naše území. Byla to čistá kapitulace 

    Dne 22. září 1938 Prahou zmítají demonstrace a Hodžova vláda podává demisi, tak jak to bylo dohodnuté s Benešem. Hodža za svého nástupce navrhuje generála Syrového. Jmenování generála je veřejnosti prezentováno jako nahrazení neodvahy  odvahou. Jako náhrada kapitulantství vůli bojovat pod vedením nového Jana Žižky. Nový premiér z balkonu Národního shromáždění ubezpečí demonstrující, že se nevzdáme a budeme bojovat. Demonstranti se rozcházejí. 

    Dne 22. září 1938 v 10:45 hod. Chamberlain odlétá do Bad Godesberguna setkání s Hitlerem. Oznámí mu, že vše, co požadoval v Berghofu, je splněno. Jenže Hitler vyštěkne, že chce, aby uspokojeny i požadavky Maďarska a Polska. Chamberlain se naštve a vrací se zpět. Společně s francouzskou vládou poslali československé vládě telegram, aniž sami mobilizovali, kde stálo, že za dané situace britská a francouzská vláda nadále nemůže radit vládě československé, aby nemobilizovala. 

    Dne 23. září 1938 se schází nová vláda a vláda, která odstoupila v čele s Hodžou. Společně vyhlásí mobilizaci. 

    Několik dnů se nedělo nic a Beneš mezitím měl svůj slavný projev, kde řekl, že má plán pro všechny případy. Nikdo nevěděl, co se za ním skrývá, protože přes úspěšně provedenou mobilizaci se nedělo nic nového. 

    Do zkrachovalé dohody o odstoupení našeho území se vloží Mussolini. Přesvědčí Hitlera, že má s dohodu podepsanou vBerghofu souhlasit s tím, že jeho další požadavky budou uspokojeny později. Hitler souhlasí a zve do Mnichova na jednání o odstoupení Československého území. Jednání se na pozvání Hitlera se zúčastní Neville Chamberlain (Velká Británie), Eduard Daladier (Francie). Dále se jej zúčastní Adolf Hitler (Německo) a Benito Mussolini (Itálie). 

   Dne 27 září 1938 Československé vládě předali tzv .timetable čili harmonogram vyklízení sudetských území. Večer 28. září 1938 naši s těmito podmínkami opět souhlasili. Ráno 29. září 1938 pak byly z našeho ministerstva zahraničí odeslány dopisy na naše zastupitelské úřady, že Československo v původních hranicích končí. 

   Dne 29. září 1938 odlétají Chamberlain, Daladier. do Mnichova, kde do 30. září 1938 probíhají jednání za účasti Mussoliniho a Hitlera o odstoupení našeho pohraničí. 

    Dne 30. září 1938 po půlnoci je podepsaná Mnichovská dohoda, která dala naší vládě další ultimátum ohledně odstoupení příhraničních území.  Naše vláda se schází, a to opět nová vláda a vláda odvolaná a vysloví s odstoupením souhlas.  Morální kapitulace však nastala už dávno před Mnichovem. Kdyby Hitler podmínky nezvýšil, žádná mnichovská konference by se nesešla a jen by vešla v platnost kapitulace z 21. září 1938. 

    Na závěr se Benešovi, který byl nejvíce zodpovědný za mnichovskou katastrofu, tak jako mnohokrát podařilo obratně vymanévrovat ze svého podílu na celé věci a za hlavního viníka označil Hodžu, o kterém prohlásil, že ještě v roli premiéra jednal s francouzským velvyslancem v Praze Lacroixema nabídl mu odstoupení našeho území. Po Mnichovu Lacroix potvrdil, že měl rozhovor s Hodžou, ale ten se netýkal odstoupení našeho území, ale týkal se otázky, jak se Francie zachová, pokud nás Německo napadne. Následně Hodža potvrdil, že jednal s velvyslancem, ale ne proto, že by si u něj objednal ultimátum o odstoupení území, a rovněž při jednání nemluvil jménem prezidenta ani jménem vlády a velení armády. Beneš však stále tvrdil, že měl ve vládě zrádce, a to Hodžu, který byl v exilu a nemohl se bránit a později zemřel. Beneš také za viníka označil Francii a Anglii, která jej zradila. Jednali údajně o nás bez nás. 

 

Autor: Jiří Kindl | sobota 6.8.2022 15:37 | karma článku: 14,61 | přečteno: 549x
  • Další články autora

Jiří Kindl

Mnichov

Kolem Mnichovské smlouvy je mnoho nejasností a nepřesností, a tak jsem se z knih “Slovenské století”, kterou sepsal Pavel Kosatík, z knihy “Mnichov” od Davida Faberaa z knihy “Beneš” od Antonie Mares sepsal ve zkrácené verzi pojed

16.3.2024 v 12:45 | Karma: 14,77 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Jiří Kindl

Panika v Čechách

Media skoro denně hlásají, že Češi žijí v chudobě a budou umírat hlady. Takže trochu můj pohled na věc.

22.8.2022 v 19:42 | Karma: 28,69 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Politika

Jiří Kindl

Hladomor na Ukrajině

Poprvé jsem se dozvěděl o uměle vyvolaném hladomoru na Ukrajině z vyprávění zástupce děkana VŠ, který pocházel z Ukrajiny a vyučoval ruský jazyk. Jeho rodina během hladomoru zemřela a on jediný přežil.

11.4.2022 v 17:51 | Karma: 42,72 | Přečteno: 7086x | Diskuse| Politika

Jiří Kindl

Jak prezident Zeman udělal dobré jméno České republice

Venku je větrno a tak sedím v křesle a čtu knihu, kterou napsala naše diplomatka Dana Huňátová. s Byla diplomatkou na několika misích a popisuje zde své postřehy a zkušenosti ze zemí, ve kterých zastupovala náš stát.

20.2.2022 v 21:40 | Karma: 24,38 | Přečteno: 978x | Diskuse| Politika

Jiří Kindl

Zajímavá kniha "Archa života"

Pro ty, kteří se zajímají o historii a zejména o historii Židů u nás doporučuji knihu "Archa života", kterou napsal Daniel Löw Beer" Je to historie rodu Löw Beer mezi Schindelrovým seznamem a vilou Tugendhat.

6.11.2021 v 16:29 | Karma: 10,58 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 37
  • Celková karma 14,77
  • Průměrná čtenost 1577x
Jsem absolvent střední školy, který se zajímá o historii. Čtu knihy zajímající se zejména historií, které píší historici. Zejména mě zajímá historie Židů.

Seznam rubrik