Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A jak si vysvětlujete, co napsal Ota Hora ve svém cestopisu z tehdejšího Ruska, když právě v oněch letech tam cestoval?

„Jak se vám v Rusku líbí?" tázal se mne ruský žid. „Líbí se mi u vás, až na tu nízkou životní úroveň. Vaše pětiletka jde příliš rychlým tempem, na úkor lidu." .,Da, dá"- to byla odpověď na moji kritiku. „Za stroje musíme vyvážet obilí, a proto není dost chleba." - „Jak píše o nás československý tisk? Dobře, nebo špatně?" — Tato otázka byla vhodnou k tomu, aby byl navázán jinak velmi choulostivý a nebezpečný rozhovor o hladu. „Až na tisk komunistický píše špatně, dokonce uvádí, že v tomto roce umřelo v Rusku několik milionů lidí. Co je na tom pravdy?" - Starý Rus se rozpovídal a vypravoval: „Sedláci si řekli, že vyhladoví Stalina. Ale Stalin vyhladověl je. Ve velké vesnici na Kubáni, čítající na 36.000 obyvatel, zemřelo hladem 26.000 lidí. Sedláci, kteří nepracovali, byli odvezeni na Sibiř a místo nich přišli do vesnic obyvatelé ze Sibiře. V tomto roce byl v některých oblastech hlad a zemřelo dosti lidí.“ Vedle sedící ruský žid, snad z opatrnosti, namítal, že tak mnoho jich nezemřelo..(Ota Hora: Rusko při práci, Praha: Melantrich 1934, s.116-117 )

1 4
možnosti
Foto

Když nestačilo obilí, tak se platilo do zahraničí zlatem, které dolovali lidé v pracovních táborech. To ovšem nikomu nevadilo. Hlavně, že své peníze dostali. Jak jinak.

3 7
možnosti
RT

Stalin byla obří zrůda.Ne nadarmo se Hitler v lecčems od Stalina přiučil.Nejhorší je,že do dneška někteří komunisté v Rusku stále tuto genocidu popírají.8-oJinak autoroviR^

20 0
možnosti
MO

To popírají nejen ruští komunisté. I mezi těmi našimi je spousta těch, kteří popírají či bagatelizují jakýkoliv komunistický zločin.

10 0
možnosti
Foto

Je vždy užitečné, hodnotí-li historii toho kterého státu badatelé, kteří sami z takového státu pocházejí, neboť znají reálie a jsou se svou vlastí spjati reálným, rodovým poutem. Naopak činí-li tak jedinci (ať už vědci nebo politruci) států konkurenčních, často materiálně závislí na výsledcích svého bádání, může to vést k nesprávným závěrům ba i zhovadilostem Rv

2 21
možnosti
RH

A proto je pohled ukrajinských historiků správný.

18 0
možnosti
Foto

Karma!

Jenže zdejší kremelská klika Vám to věřit nebude. Zmínka byla začátkem devadesátých let, buď v LN nebo v LL. Já o tom něco slyšel ještě dříve, asi kolem r. 68, tady žije několik rodin, jejichž předkové prchli před Stalinem do Čech a vyprávěli pěkné věci.

R^

17 1
možnosti
JM

Kdo si před 89. aspoň občas poslechl Svobodnou Evropu, ten to nemohl nevědět.

4 0
možnosti
BJ

Nechodili jste se Zieglerem do stejné třídy ?

3 8
možnosti
Foto

A Vy s Vyvadilem?

15 1
možnosti
Foto

z knihy dějepisu pro gymnásia jsem věděl o hladomoru v SSSR, který byl někdy kolem roku 1920. Lidé tehdy pojídali mrtvé příbuzné a z té doby se tradovalo, že komunisté jsou kanibalové. O ukrajinském hladomoru se tam nepsalo.

1 2
možnosti
JK

To, o čem se zmiňujete, byl první hladomor. Spisovatel Maxim Gorkij tehdy volal do světa o pomoc. Ohroženo smrtí hladem tam bylo tehdy prý až 20 milionů lidí. Kolik jich skutečně umřelo, nevím.

2 0
možnosti
AK

Pane Kindle, docela pěkné, ale překvapuje mne, když sám uvádíte, že vás "zajíma především historie Židů", že jste nezmínil jejich nezastupitelnou roli v tomto hladomoru, když většina sovětských komisařů, kteří se zúčastnili tohoto zvěrstva, byli Židé (samozřejmě ne ti z Palestiny, ale chazarští, tedy tzv. východní Židé).

0 11
možnosti
Foto

Vynikající článek, to jsem opravdu nevěděl, snad i proto mají Ukrajinci na Rusy spadeno, už tomu rozumím.

Tohle že se stalo? Já tomu skoro nemůžu uvěřit, ale zrovna nedávno dávali takový ukrajinsko-český horor právě o tom, že tam jedli i svoje děti a tom ruském kanibalovi - Čikatilovi. (film jsem ale neviděl celý...)

5 0
možnosti
Foto

Ať se nikdy už neopakuje něco tak hrozného, Bože. Jsem rád, že žiju v České republice. Ta má svoje problémy, ale tohle tady nikdy nebylo a snad ani nebude.

2 0
možnosti
MR

karma za vzpomenuti. Takovych genocid bylo hafo, ale vzpomina se jen na tu nacisitickou. A deje se dale, dnes vyvrazduji krestany v islamskych zemich, a cudne se mlci take, az na par hlasu, vzdy se najdou novinari kteri nejdou s mainstreamem, ale moc se o tom nevi.

Jine genocidy se zminuji okrajove, Turecko je prece spojenec. A dnes zase vrazdi Kurdy.

7 0
možnosti
Foto

prý existuje i irský holocaust - holocaust Irů, vzpomeňme i Armény...

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 14,77
  • Průměrná čtenost 1577x
Jsem absolvent střední školy, který se zajímá o historii. Čtu knihy zajímající se zejména historií, které píší historici. Zejména mě zajímá historie Židů.

Seznam rubrik