Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J52a28n 94P27a53l38l63a28s

7. 2. 2016 2:51

Dobrý večer, díky za připomenutí a doplnění významné události našich dějin, takových není nikdy dost. Jen si nejsem jistý, nebyl ten „slavný“ Gottwaldův projev 25. 2. na Staromáku?

0 1
možnosti

Tam mluvil 21.2.

0 0
možnosti

Děkuji. Kvalitní shrnutí. Snad jen doplním, že Gottwalda pobízel i Stalin, který se právě obával, že komunisté budou po volbách vyprovozeni z vlády a poslal mu na pomoc čtyři stovky hrdlořezů z NKVD v civilu a pohrozil také zásahem sovětské armády z Rakouska a přiblížil své vojáky k naší hranici. Snad bych i víc zdůraznil nátlakovou roli Zorina.

2 0
možnosti

Podle Vebera ("Osudové únorové dny") KSČ žádala přesuny sovětských vojsk kolem našich hranic a tiskovou kampaň v sovětských novinách. Moskva odpověděla 22.2. Molotovem, že druhé věci bude vyhověno (stalo se, hned vyšel v Pravdě článek), ale přemístění vojsk nepřipadá v úvahu. I Zorin dostal poučení, že zvláštní pokyny pro Gottwalda jsou zbytečné (zřejmě je Gottwald dostával jinou cestou přímo z Moskvy).

0 0
možnosti

Podle mého názoru jsou dvě hlediska.

1) Na světové nscéně se to všechno rozhodlo v Jaltě a v Postupimi. Jak to konkrétně probíhalo potom, to už bylo jenom věcí náhody. Kdyby se to nezlomilo tímhle způsobem, bylo by to jinak.

2) My jsme tomu dali rozhodující ránu v roce 1945 znárodněním firem s více než 50 zaměstnanci.

Jsem laik, ale domnívám se, že je totálním nesmyslem, aby o tom, zda něco bude znárodněné, rozhodoval počet zaměstnanců. Firma musí být buď státní, nebo soukromá, ale těžko o tom může rozhodovat počet zaměstnanců. To je přeci nesmysl. Budu mít firmu se 49 zaměstnanci, takže bude všechno v pořádku a nebudou mi ji znárodňovat. A najednou zkrachuje konkurenční firma, já bych mohl převzít část jejích zakázek, ale potřeboval bych k tomu přijmout šest dalších dělníků a jednoho dalšího technika a jednoho pracovníka do administrativy, ale už nemohu, protože bych překročil počet 50 zaměstnanců. Firma má mít takový počet zaměstnanců, jaký potřebuje.

To platí jak pro firmu státní, tak i pro soukromé podnikání.

Takže já jako datum, kdy se o tom rozhodlo na naší půdě, vidím 28. říjen 1945, tedy den přijetí toho zákona o znárodňování podniků s více než 50 zaměstnanci. Únor 1948 vidím pouze jako konkrétní krok, kterým se to dovršilo, ale kdyby to nebylo v tom únoru a tímhle způsobem, tak by to bylo v březnu jiným způsobem, nebo v květnu zase jiným způsobem, ale té katastrofě už se nijak zabránit nedalo. Na to zadělali politici v Jaltě a Postupimi a my jsme o tom rozhodli 28. října 1945.

To je můj názor.

0 0
možnosti
Foto

V zásadě s tím znárodněním a jeho kritériem byste mohl mít pravdu, kdybyste se pohyboval v tržní ekonomice. Ale tehdy šlo ekonomiku, řízenou jednotným plánem, tedy v podstatě administrativně direktivní ekonomiku. Dostal jste přiděl surovin, mohl jste vyrábět, nedostal jste, měl jste smůlu.

0 0
možnosti

Karma.

".......a jako druhý bod byla zpráva ministra spravedlnosti Drtiny o takzvaném krčmaňském případu (krabičková aféra, či krabičkový atentát je skandál, který propukl v roce 1947 a jednalo se o neúspěšný atentát na Petra Zenkla, Jana Masaryka, Prokopa Drtinu a vyšetřování prokázalo, že za tím stojí komunisté)."

Tohle mohu potvrdit, přitom při převratech v roce 1968 ani v roce 1990 se o této kauze moc nemluvilo. Můj strýc už měl namířeno domů, za rodinou. Padla otázka, kdo z přítomných kriminalistů umí psát rychle na psacím stroji a podívali se na něho. Domů nešel, zapisoval shora uvedenou záležitost. A tak po roce 1948 "seděl" na Pankráci. Chechtal se tomu, když nám to vyprávěl, jak si před Vítězným únorem ani nedokázal představit, že by někdy mohl sedět na opačné straně stolu v místnosti pro výslechy. Nebyl arogantní, byl jen spravedlivý. Celá rodina, tedy jeho příbuzní podporovali jeho manželku s dětmi.

Dodnes mi nikdo nepředvedl, kde na světě je komunismus a/nebo socialismus a funguje podle slibů oné strany. I s.Grabeníček to v "Kotli" přiznal, že oni mají jen slova, ale nikde to nefunguje. Skutek utek. A skutky přesvědčují, že?

Zdravého rozumu jenám třeba:

Stačíjen používat zdravý rozum. Jak nadčasově uvažoval pan PetrHannig, když v roce 2002 založil Stranu zdravého rozumu, která sestále voličům nabízí. Zvednou oni v letošním roce nabízenourukavici?R^

0 0
možnosti
Foto

Má to háček, Drtina ve svém expozé tvrdil, že při atentátu ty krabičky byly z měkkého dřeva, ale podle zprávy pyrotechniků byly ty krabičky vyrobeny z tvrdého dřeva. Navíc pouze krabička pro Jana Masaryka byl uveden jako odesílatel uveden pan Malý, na krabičkách pro Zenkla a Drtinu byla uvedena paní Malá.

A že jsem tak smělý, kdy ty krabičky byly v té Krčmáni vyrobeny?

0 0
možnosti
Foto

A kde máte ten nejpodstatnější fakt?

A to, že 19.února 1948 nechal převést Jan Masaryk na Vladimira Krajinu prostřednictvím kanadského obchodníka se dřevem Koernera 6 milionu dolarů jako odměnu za divadelní puč prostřednictvím fingované informace o jmenování nových velitelů bezpečnosti? Ve skutečnosti je ministr Nosek toliko pověřil výkonem funkce. To, že šlo o divadelní puč, jasně dosvědčuje Chalupa, když konstatuje, že na počátku měli ti abdikující ministři vše, armádu atd., na konci vůbec nic, všechno pustili k vodě.

A Václav Černý ve svých pamětech říká, jestliže Masaryk nespáchal sebevraždu, tak to byl on, kdo zařídil Únor 1948? ̈ ̈

Co se vám na tom nerýmuje? Zbraně po Izrael? Ale ty do toho naopak přesně zapadají.

0 1
možnosti
Foto

Že šlo u mnohých o byznys i osobní ambice a bitvy o korýtka, to bylo mnohým známo. ,,Kom, nekom"Rv I za války. Nespočty případů i příkladů:-/

1 0
možnosti
Foto

Karma.

Jenže rozehráno to bylo už během války. Připomeňme si "tajnou" Benešovu cestu za Stalinem, který ho utáhl "na nudli" (Toman Brod - Moskva objetí a pouto). Už po květnu 45 byli v tichosti likvidováni potenciální odpůrci sovětské orientace, k volbám v r. 46 nebyla připuštěna Agrární strana a na Slovensku sklidili komanči fiasko. Komunistická propaganda přislíbila rolníkům půdu, budou-li komanče volit. (Za odměnu pak putovali do JZD, v nejlepším případě.)

Spisovatel, básník a překladatel Jan Zábrana píše ve svých pamětech, že si do deníku coby gymnazista napsal po volbách v r. 46 přibližně: "....demokracie vyžaduje lidi vyspělé...". Obávám se, že to platí dodnes.

2 0
možnosti
Foto

Pane Kindle, díky za zpracování části historie, která byla posléze předělána k obrazu statečných pučistů v čele se syfilitikem a chronickým alkoholikem.

Je třeba si brát ponaučení z toho, že nečinnost proti zlu může být někdy fatální.

Karma samozřejmě...

2 0
možnosti
Foto

R^

Snad jen, že Beneš se opět dostal do situace, a ne vlastní vinou, kdy opět neměl východiska a neměl se o koho opřít. Též svou ,,roli" sehrál jak před, tak i během těchto událostí, ale i po nich, např. i gen. Svoboda. U Hájka není na škodu připomenout, že byl i on jedním z tzv. stále často oslavovaných ,,reformistů" před, i za období tzv.pražsk. jara (ministr zahraničí!). Ovšech ,,takvých" bylo více. Mnozí z nich se pak etablovali i v období ,,normalizace", někteří z mladších i déle. Lapidárně, v mnohém se kruh uzavírá, včetně toho, jak si tehdy vítězné mocnosti II.WW podělili své sféry vlivů a zájmů v Evropě a v podstatě je i naplnili:-( Ty pak padly až rozpadem vých.bloku, završeného, a zásadně (!) i znovusjednocením Německa.

1 0
možnosti
Foto

Pečlivě zpracováno, avšak na konci zbytečně manipulativní. Je nutno si přiznat, že události proběhly plně v souladu s ústavou.

0 9
možnosti
Foto

Ano, ozbrojené "lidové milice" v ulicích, to by plně v souladu s ústavou. :-/

8 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS