Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J11o85s90e84f 59P38o86t11r

14. 4. 2019 20:56

Křesťanství vyznáváme v nepřetržitém sledu dvou tisíc let na základě prvních jeho vyznavačů, kteří bezprostředně po událostech kolem Krista začali být tvrdě a nekompromisně pronásledováni. Jejich oběti dosahují desetitisíce.

Z vašeho článku vyplývá, že nic není jasné, všechno jsou dohady a nepřesná sdělení. Myslíte si tedy, že první křesťané podstupovali pronásledování, ztrátu majetku, postavení, mučení, dokonce i smrt na základě jedna paní povídala?.

Váš článek je tendenční, odpovídá myšlenkám, která na svět přivedli líní, hloupí, tlustí, práce se štítící politruci reálného socialismu, s nimiž se bohužel ztotožňuje na 80% obyvatel ČR a řekněme 30% Evropanů.

Stejně tak není pravdivé vaše vaše tvrzení, že příčinou holokaustu byla "Snaha vlichotit se Římanům od Pauluse" s odložením dvou tisíc let. Židé byli vždy v evropském kontextu odlišní, zaměření na obchod, půjčování peněz a podobné aktivity. V tom vězí důvod holokaustu.

2 0
možnosti
Foto

Důvodem pronásledování Židů ve středověku byla skutečnost, že nechali ukřižovat Ježíše, to je věc všeobecně známá. V roce 311 našeho letopočtu,Císař Konstantin I. učinil křesťanství státním náboženstvím Římské říše a tím začalo postupné vymezování křesťanství vůči Židům. Zejména tehdejší křesťanská společnost kladla Židům za vinu, že nechali zavraždit Ježiše. Od toho se odvíjejí pogormy na Židy. Nacistických opatření vůči židům navazovala zprostředkovaně a také i přímo na praktiky středověké křesťanské společnosti, na způsoby a modely chování, které formulovala středověká křesťanská církev. Jako je separace do vymezených ghet, označování žlutou hvězdou (ve středověku kolečkem na oděvu), pálení knih, vysídlování a pogromy....

0 0
možnosti
LC

Tak Josef a Marie si po večerech četli Bibli. Hm ...

2 0
možnosti
MP

Nevím zda po večerech, ale Tóra ( starozákonní část Bible ) se četla v synagogách každou sobotu a o velkých svátcích na nádvoří chrámu. Nepodceňujte, že Židé jsou " lidem knihy ". A radši moc neprozrazujte, jak málo o dobovém pozadí víte :-). Možná by stačilo se slušně zeptat.

0 0
možnosti
MP

Zpočátku pár faktických nepřesností. Jozue, Ješua, Jóšiáš, Izaiáš, Ježíš znamená " Hospodin je záchrana " v hebrejštině ( aramejštině ), ne v řečtině, jak jste zřejmě omylem napsal.

Mášíách ( z hebrejštiny do řečtiny převzat jako messias, nebo přímo přeloženo jako Kristus ) znamená Pomazaný. Ve starozákonní době byli pomazáváni kněží a králové vonnou směsí a znamenalo to, že je Hospodin ustanovuje k úkolu, který nejsou s to, naplnit lidskou silou. Křest vodou ( baptisma ), znamenalo něco jiného - očistná koupel těch co přistupovali k židovství ( které v tehdejší antice bylo pro víru v jednoho Boha jedinečné ). Ježíš se nechává křtít od Jana " aby naplnil veškerou spravedlnost " a zároveň je pomazán Duchem svatým a mocí, tedy neviditelnými ingrediencemi.

A tak by se dalo pokračovat dál. Záznamů z té doby je málo a tak si věci každý může vykládat trochu po svém. Jako zde například citát Jana Bauera, který považuji za zjednodušující.

Pro svůj monoteismus byli Židé vždy v konfliktu s vládnoucí mocí, ať už to byli Ptolemaiovci nebo Římané. Antisemitismus tedy nepochází od křesťanů, i když v dobách středověku, kdy se za křesťana považoval každý, propukl i zde. Jednak v tom byla prachsprostá lidská nenávist k odlišnému, jednak špatné teologické pochopení. I když jsem v té době nežil, jako křesťan se za to omlouvám.

2 0
možnosti
MP

A taky jsem udělal chybu. Má být Seleukovci místo Ptolemaiovci.

0 0
možnosti
Foto

Můj respekt patřil vždy lidem, kteří dokáží historická fakta a události seřadil přehledně a logicky do smysluplného textu. Jako vy a pan Stejskal. Karma.

0 0
možnosti
Foto

Jsem moc rád, že to, co napíši čtou lidi, které to zajímá a ocení to.

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 14,77
  • Průměrná čtenost 1577x
Jsem absolvent střední školy, který se zajímá o historii. Čtu knihy zajímající se zejména historií, které píší historici. Zejména mě zajímá historie Židů.

Seznam rubrik