Diskuse

Mnichov

Foto

Z hlediska tohoto napsaného “nechápu” novodobý zákon “Beneš se zasloužil o stát”.

Foto

Karma, díky za fakta. Akorát bych se přimlouval za trošku členění na odstavce. Takhle se to čte hodně těžko.

Foto

Odstavce byly a jsou, ale zde se to scvrklo. Nevím proč.

PK

To že se hledaly nějaké varianty jak odvrátit Mnichov, považuji za normální. A že se nevytrubovaly do "médií" je jasné. Republika s více jak 3 miliony Němců, nepřátelstvím Poláků a Maďarů i Slováků, bez možnosti cizí pomoci neměla šanci. Nedobudovaná opevnění, obklíčení, slabé letectvo. Buďme rádi jak to dopadlo ...

Foto

Měli jsme se bránit třeba i tři dny a prohrát. Bylo by to čestné a nezlomilo to páteř národa.

Foto

Díky za Váš čas věnovaný tématu .

Pane Kindle, nevíte jaké mohla mít na mysli paní Valíková migranty z východu do Německa (ve třicátých letech před nástupem Hitlera) a jaké problémy s nimi Německo mělo? Její odpověď "studujte" mi nepomohla.

JL

Osobne verim, ze Cech nebo Nemc pretezko muze mit na mnichovskou krizi nezaujaty nazor. Pokusil se o to americky general Telford Taylor, napsal o tom vice nez osmisetstrankovou studii "Munich-The Price of peace". Zacina od konce "Velke Valky" a velmi dukladne prostudoval i sebemensi priciny vystupnovani az na pokraj vojenskeho stretnuti. Hlavne nesetri ani jednu ze spornych stran, E. Benes je nekterymi evropskymi historiky oznacovan za "ultraextremniho nacionalistu". Osobne verim, ze prinejmensim daleko do toho nemel. E. Benes, ve sve studii "Uvahy o Slovanstvi" se vyjadruje takto: "Slovakum jsme autonomii udelit nemohli, proto takto bychom ji museli udelit i sudetskym Nemcum". T, Taylor to hodnoti jako "recipe for desater" a nic jineho to nebylo! Na co si chtel

JL

Pokracovani: ..hrat,? Na vsemohouciho Boha, ktery milostive udeluje to co zminenym bylo ve Versailles slibeno a to co jim prirozene patrilo a patri. Tedy na to, co vyvrcholilo mnichovskou krizi bylo zadelano uz v roce 1918. Po nekolika mozkovych prihodach behem valky uz nemel dostatek energie, aby mohl vest stat behem novych krizi. Jeho prehnane sebevedomi a hlavne mocichtivost mu nedovolila, aby znovu abdikoval sel na odpocinek do Sezimova Usti.

  • Počet článků 37
  • Celková karma 14,77
  • Průměrná čtenost 1577x
Jsem absolvent střední školy, který se zajímá o historii. Čtu knihy zajímající se zejména historií, které píší historici. Zejména mě zajímá historie Židů.

Seznam rubrik