Jiří Kindl

Dezinformace během války ve Vietnamu

5. 12. 2016 15:11:36
K napsání této statě mě vyprovokoval pan D. Bartoš. Informace k tomu jsem čerpal z knihy, kterou uvádím

Během války ve Vietnamu zahájila KGB tajnou operaci, která měla dva cíle. První cíl byl mařit americkou snahu chránit svět před rozpínavostí komunismu a vyvolat ve světě k odpor k USA. Tehdejší šéf KGB Jurij Andropov nejlépe vzdělaný šéf KGB, kterého kdy KGB měla, dal této dezinformační operaci název „Arés.“ Arés je řecký bůh války, který býval vždy doprovázen sestrou Eridou (bohyní sváru) synem Deimem ( jenž představoval hrůzu) a Fobem ( strach). O této části této operace jsem slyšel na přednášce, kterou nám přednášel plukovník StB. Mně to připadlo, tak neuvěřitelné, že jsem tomu tehdy v té době nevěřil.

Operace také měla ukázat Evropě strach a hrůzu páchanou americkou vojenskou silou a vnést rozkol mezi USA a Evropu. Pro úspěch této operace byla vytvořena KGB Stockholmská konference o Vietnamu, kterou KGB obsadilo svými lidmi. Nová organizace dostávala od KGB 15 milionů dolarů a její sestra Světová rada míru, také zřízena KGB a které předsedal Roman Čandra, agent KGB dostávala 50 milionů dolarů. Stockholmská konference pořádala až do roku 1972 každoročně mezinárodní porady.

Během pěti let své existence šířila po světě dezinformační články, upravené fotografie, ukazují údajná zvěrstva, která na vietnamských civilistech v čingischánovském stylu páchala americká vojska. Všechny dezinformační materiály produkovalo KGB, jako vymyšlené popisy amerických zvěrstev ve Vietnamu, stejně tak padělané fotografie potvrzují obvinění.

V roce 1972 o operaci řekl Andropov. Operace obrátila Ameriku proti její vládě. Narušila shodu v americké zahraniční politice, otrávila její interní diskuze a vytvořila širokou a hlubokou propsat v důvěře mezi americkým a veřejným míněním. Také udělala ze světové levice nesmiřitelné nepřátele amerického imperialismu. Pak už stačilo jenom dále zasévat semínka s názvem „ Arés „ a dennodenně je zalévat. Američtí levičáci pak naše dezinformace přijmou za své a začnou je šířit sami. A nakonec se na naše zapojení zapomene a Arés bude žít svým životem. Tolik k operaci Andropov.

Pramen: kniha „Dezinformace“, kterou napsal generálporučík Ion Mihai Pacepa nejbližší poradce Ceauseska, šéf rumunské výzvědné služby Securiate, státní tajemník ministerstva vnitra, společně s Ronaldem J. Rychlakem

Autor: Jiří Kindl | karma: 22.96 | přečteno: 1120 ×
Poslední články autora