Jiří Kindl

Ruská špionáž.

27. 03. 2017 12:23:21
Přečetl jsem si zajímavou knihu a udělal jsem z to výcuc. Tohle je díl první. Postupně budu přidáva další.

Koncem osmdesátých letech se přistěhuje Robert Rachardžo do Československa spolu s jeho matkou a otcem Sudimonem Rachardžou. Jeho otce byl původem Indonésan a pracoval pro sovětskou tajnou službu. Později se z Československa odstěhoval a v roce 2011 umírá v Nizozemsku. Matka, Roberta Rachardžo pocházela z Ruska a do Ruska se vrátila, kde pak pracovala jako úřednice. On se zůstal v Československu. Důvodem byla skutečnost, že se při studium psychologie se zamiloval do své budoucí ženy, která pocházela z Polska, a spolu se vzali. Měli spolu syna a dceru. Pracoval jako psycholog a i jako vězeňský psycholog.

Při dovolené na Kypru v roce 2003 jej kontaktuje ruská rozvědka GURU. On spolupráci přijímá. Není známo, jakým způsobem jej pro spolupráci získali. Také není známo, jako CIA zjistila, že Rachardžo možná spolupracuje pro ruskou rozvědku a na tuto skutečnost CIA upozornila BIS. Ve stejné době NASA zachytí vysílání kódované Morseovky. Postupně se jí podaří lokalizovat, že místem je Praha a signál se vysílá do Ruska a zpět. BIS po obdržení upozornění ze strany NASA si signál propojí Rachadžem. Ten své zprávy vysílal z telefonní budky, kde speciální přístroj namontoval na telefon a do aparátu vložil magnetickou kartu a vyslal číselný kód, který jej spojil s Moskevskou centrálou. Předstíral, že telefonuje, skrz Moresové znaky přístroj vyslal zprávu a zprávu přijal. Pokaždé vysílal z jiné budky. Přístroj doma uložil do místa, kde měl toaletní potřeby. Mezi druhou a třetí hodinou, kdy manželka spala, šel do koupelny a zprávy dekódoval. Když se probudila, tvrdil, že má hodně práce.

Rusové si jej jako špiona velmi cenili, protože se mu podařilo proniknout mezi naší vojenskou generalitu a politiky. Jedním z jeho úlovků byl generál pracující na postu vojenského přidělence Česka při Vrchním velitelství NATO v belgickém Monsu. Po zjištěných uvedených skutečností byl okamžitě propuštěn a jeho kariéra skončila. Druhý generál pracoval na Pražském hradě a rovněž okamžitě skončil. Další kdo musel okamžitě skončit, byla šéfová kanceláře Velitelství společných sil. Rachardžo udržoval i styky s našimi předními politiky a jeho záběr byl obrovský.

BIS jej sledovala, ale věděla, že sledování není možné provádět do nekonečna a tak se po několika letech rozhodla zasáhnout. Začal jeho výslech, při kterém na otázku odpovídal otázkou, proč je na to dotazován. BIS mu nabídla spolupráci, na kterou neodpověděl. Byl propuštěn a i když byl sledován, podařilo se mu ze sledování vyklouznout. Nechal se manželkou a dcerou odvést do milovických lesů, kde se s manželkou rozloučí a řekl ji, že se už se nikdy neuvidí a zmizel mezi stromy. Manželka po čtyřech dnech oznámí zmizení manžela na Policii ČR. Pátrání je bezvýsledné. Rojnice pročesávají les, kdy byl naposledy viděn a žádná stopa Dnes žije v Moskvě a s dvěma dětmi komunikuje přes SKYPE a prostřednictví SMS zpráv. Pro jeho rodinu to byl šok. Jeho rodina zjistila, že po celou dobu žila úplně s někým jiným. Největší otřes zaznamenala armáda. Ví se, při odchodu měl sebou počítač, a co bylo v tom počítači, se neví. Jaké bezpečnostní riziko to představuje a kolik lidí může být vydíráno, se také neví. Je pravděpodobné, že ti tří byli jenom špičkou ledovce.

Pramen: Ondřej Kudrna „Putinovi agenti.“

Autor: Jiří Kindl | karma: 19.23 | přečteno: 788 ×
Poslední články autora