Diskuse

Jeruzalém historie jednoho města.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Velice zajímavý článek. R^

Osobně by mi připadlo jako nejlepší dát celý Jerusalém kompletně pod správu OSN a případně do něho přesunout i některé celosvětové orgány (OSN, Unesco, FIFA, World Bank atd). Má-li mít Země v budoucnu nějaké hlavní město (a jednou k tomu asi dojde), tak Jerusalém je kandidát č. 1 :-)

Ale to je v současných podmínkách samozřejmě nereálná fantasie...

0 0
možnosti
Foto

Jenom upozorňuji, že Plán pro rozdělení Palestiny z r. 1947 úplně první odmítla dle soudobého tisku nějaký sionistický výbor počátkem září ještě před jeho schválením v OSN.

Těžko mohla OSN něco dělat, když se v tom útoku na Jeruzalém angažovali Britové s právem veta.

Ale po r. 1948 pak jsem se střetl s tím, že stále snad na úrovni OSN jednalo a jednalo o Jeruzalému za účasti Izraele.

To, že mám jiný názor na váhu jakéhokoliv odmítnutí kýmkoliv Plánu o rozdělení Palestiny, je známo. Má to nulový význam, Asi takový, jakým má názor jednoho z manželů na soudní výrok o jejich rozvodu a rozdělení majetku. Je úplně lhostejné, zda jakákoliv armáda kteréhokoliv státu se zmocní násilím toho území, které jí podle Plánu OSN nepatří. Prostě ho jednou bude muset opustit. Jsme skutečně v situaci, kdy právo předchází síle a ani náznakem bychom neměli připouštět, že platí něco odlišného.

0 0
možnosti
Foto

O rozdělení Jeruzaléma a Palestiny rozhodlo Valné shromáždění OSN, které má jenom doporučující charakter. Pokud jedna ze stran doporučení odmítla, je takové doporučení neplatné. To je stejné, jak když vám a někomu jinému něco doporučí a jeden z vás to odmítne, tak takové doporučení je neplatné. Naproti tomu soudní rozhodnutí na které se odvoláte je vymahatelné a právně platné, kdežto doporučení Valného shromářdění OSN nikoliv. V rezoluci RB OSN č. 242 ze dne 22. 11. 1967 se již nemluví o rozdělení Jeruzaléma. V odstavci 1 písmena i) a písmena ii) se jednoznačně mluví o tom, že Izrael má vrátit území, které získal v šestidenní válce v roce 1967 za přepokladu, že bude uzavřena dohoda o bezpečných hranic a budu uznán stát Izrael. Izrael uzavřel s Egyptem dohodu o bezpečných hranicích a Egypt uznal stát Izrael a Izrael vrátil Egyptu Sinaj. To samé bylo s Jordánskem, kterému Izrael umožnil správu nad svatými místy v Jeruzalémě, bez ohledu na skutečnost, že jsou to stejně tak svatá místa Judaismu.

0 0
možnosti
Foto

Ehud Barak v Camp Davidu přišel s celkem reralistickým návrhem, o kterém ale sám musel předem vědět, že bude pro Arafata nepřijatelný.

Jeruzalém je a bude neřešitelným problémem dokud islám je a bude islámem. Naprosto souhlasím s tím, že role Izraele je tady jedinečná a nezastupitelná a zaslouží jedině obdiv a úctu. R^

3 0
možnosti
Foto

Ale islám byl islámem už tehdy. Fakt je totiž, že rétorika, kterou tehdy používal Velký Muffi ve vztahu k možnosti vytvořit židovský stát pod patronací OSN, byla příšerná a absolutně nepřijatelná. Už jenom ve vztahu k této rétorice lze vskutku jednání Státu Izrael po 15. květnu, ale také před tím považovat za preemtivní sebeobranu.

0 1
možnosti