Diskuse

Málo známá historie z druhé světové války

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dodatek k diskuzi. Podle dnešní diskuze mám pocit, že Stalin by si bez západních demokracií ani neškrtl. Nicméně ještě Emanuel Moravec měl zcela opačný názor: "svět, který si dnes říká demokratický, dnes dýchá z milosti bolševismu". (Lidové noviny 12. 11. 1944)

0 0
možnosti

J53a91r64a 22R52a31n70k

21. 6. 2016 2:39

Diky, za podnet k patrani na google, kdyz na to pomyslim - vubec nas neucili o historii po roku 1945 a tady se porad pise o blbych Amicich, kteri nevi, kde je CR....;-(

1 0
možnosti
Foto

Několik připomínek:

SSSR nejprve napadlo Finsko, teprve pak obrátilo svou pozornost na Pobaltí, tedy obráceně, než píše pan Kindl (viz. ostatně samotným panem Kindlem uvedená data). Finsko bylo samozřejmě na válku připraveno perfektně, jen proto mohlo odolávat tak dlouho obrovské přesile jak početní, tak materiální. Mannerheim svou obrannou linii budoval už na počátku 30. let, jestli ne dříve. Stejně jako taktiku a způsob obrany.

Závěrečná smlouva byla podepsána 6. března 1940 (pan Kindl píše, že 6.

března 1939, tj. dříve, než válka vůbec začala). Čistka v armádě proběhla v r. 1937 (Tuchačevský a spol. byli popraveni 11. června 1937), takže daleko dříve, než byla válka s Finskem. Neúspěch odnesl pouze Stalinův věrný voják Kliment Vorošilov, jehož nahradil ve funkci ministra obrany maršál Timošenko. A pak to možná odnesli

důstojníci na frontě.A dalo by se pokračovat do nekonečna: K čemu by Němcům v Rusku byly výsadkové jednotky, když všechno potřebné zajišťovaly tankové obchvaty?

Co to znamená "hluboký týl"? Továrny za Uralem ? - tehdy neměl nikdo letadla, která by tam doletěla a měla i na cestu zpět. Tanky jely úplně samozřejmě před pěšáky, kteří pak zaplňovali tanky dobytý (obklíčený) prostor.

2 1
možnosti

I Afghanistan podobne jako CSSR napadly nejdrive SSSR.

2 0
možnosti

A samozřejmě veškerou pomoc SSSR statečné německé armádě do června 1941.

2 0
možnosti
Foto

Tam šlo snad o obchod.

0 0
možnosti
Foto

Je sice hezké vyzvedávat materiálně technickou pomoc Západu SSSR během velké vlastenecké války, ale stejně tak by bylo hezké ocenit materiálně technickou pomoc Západu Německu třeba už tím, že mu přenechal výzbroj celé československé armády díky mnichovské dohodě. Jedním škrtem péra. A nebýt mnichovské dohody, tak by nikdy Stalin do střední Evropy nepodíval.

1 1
možnosti

Nebo naopak jeste o par let drive.

1 0
možnosti
Foto

Wikipedie uvádí trochu jiné údaje (cca 70.000 padlých a zraněných Finů oproti přes 300.000 padlých a zraněných Rusů), ale faktem je, že Finským vojskům velel nesmírně schopný maršál Mannerheim a Rusům totálně neschopný Kliment Vorošilov, což se plně projevilo po napadení SSSR Hitlerem.

2 1
možnosti

No hlavně Rusúm chybělo těch několik desítek tisíc důstojníků povražděných Stalinem, mezi nimi i nejlepším stratégem , kterého bolševici měli a to maršálem Tuchačevskim. I když ten si smrt zasloužil už mnohem předtím za vyvražďování vesnic, upalování lidí za živa během občanské války, kdy se bolševici zmocnili moci.

4 0
možnosti
Foto

K95a87r55e94l 32C47a39c76h

20. 6. 2016 17:16

Však oni za tyto dodávky také Rusové platili zlatem. Matně si vzpomínám na jakousi reportáž, kterou jsem viděl před lety, kdy potápěči někde v Severním moři vyzdvihovali z hloubky 300 m z potopené lodi tzv. Stalinovo zlato. Byly to zlaté cihly, kterými byly spláceny dodávky válečné pomoci. Takže nic nebylo zadarmo.

4 2
možnosti

Ale neplatili zlatem a dodnes na rozdíl od jiných to ani nezaplatili.

Navíc splatnost nebyla okamžitá, ale až po válce a obnovení hospodářství

5 0
možnosti

J85i12r56i 18V50r79a64b70e53c

20. 6. 2016 16:53

Pred Finama se da jen smeknout klobouk.Takovy maly narod a tak dal Rusakum pokourit. Jaky rozdil proti Ceskoslovensku.!!

4 2
možnosti
Foto

Rv Přestańte ponižovat NAŠÍ VLAST!!

0 4
možnosti
Foto

,,Málo známá historie z druhé světové války"R^ Nadpis by byl ,,komplet", byl-li by doplněn o ,,Dnes již....". Význam konvojů i dodávek do SSSR v daném období války je dodnes nezpochybnitelný. Pomohl Stalinovi překonat období, kdy byla prakticky paralyzována zbroj. výroba sovětů. Jak by vývoj Hitlerova tažení bez podpory spojenců rusku vypadal, lze těžko dnes soudit.

P.S.: i u nás byly některé údaje i ,,historie konvojů" zveřejněny již v průběhu jistého uvolnění v šedesátých letech, pokud mně pamět neklame, pak i v nakladatelství NV, atp. Dokonce byli někteří naši vojáci přepraveni i zpět. konvoji z SSSR do G.B. Někteří při tom i zahynuli. Z těch, kteří tuto přepravu absolovovali lze připomenout např. plk. Sehnala.

1 1
možnosti
Foto

Aniž bych zasahoval do podrobností, kde jsou určité nepřesnosti, tak celý systém americké i britské podpory, britská podpora bez americké možná nebyla, znamenala "zbraně a materiál místo vojáků", na tom byl celá americký systém pomoci postavený. Hitler byl nebezpečný i jim a v počáteční fázi nebyli Američané schopni vycvičit dostatečné množství vojáků pro jiné bojiště. Ještě v r. 43, ale i později, měli převahu v pozemních jednotkách Evropané, v bojových, protože z americké divize bojovala tak jedna třetina, tedy asi 3000-4000 vojáků, vlastně až do konce války. Proto "válečný materiál za lidi", kterých nakonec měl Stalin relativně dost, i když kvalita u většiny silně upadala kvůli rychlým doplňováním velkých ztrát.

Největší význam měla nákladní auta. Tady bych viděl největší přínos pomoci, protože Sověti vyráběli jen standardní 1,5 t. W. Churchill ve svých Pamětech píše: "raději by dostával (Stalin) auta než tanky, kterých vyrábí 2000 měsíčně."

3 2
možnosti

Američané měli dost vojáků zaměstnané Japonskem. Japonsko je početnější národ, než Německo.

Z materiálu osobně považuji za velmí důležité také potraviny. V době, když SSSR byl bez Ukrajiny. Spojenci si pamatovali, že v 1. světové válce se ruští vojáci kvůli hladu vzbouřili....

2 0
možnosti