Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Přidal bych několik informací. Pacelli byl ze šlechtického rodu. Jeho bratr prodal rodinný zámek a polovinu získaných peněz dal papeži. Ten za tyto peníze koupil loď, která odvážela židy z černomořských přístavů do tehdejší Palestiny.

Velitel německých vojsk v Itálii generál Wolf sice Hitlerovi rozmluvil zajetí papeže, poněvadž by to vyvolalo reakci Italů. Hitler však vymyslel jiný plán: Poslal do Itálie speciální komando s úkolem zabít papeže až pojede autem přes oblast, v níž operují partyzáni. Akci bylo nutné provést tak, aby bylo možné prohlásit, že je to dílo partyzánů. Plán papežových cest byl samozřejmě tajný, ale Němci měli ve Vatikánu své donašeče. O existenci tohoto komanda věděl pouze Wolf, nikdo z německého štábu nebyl zasvěcen, aby se plán nevyzradil. Papeži však tento plán vyzradil přímo Wolf. Došlo k tomu takto: Spojenci provedli nálet na Řím, který přinesl množství obětí a velké materiální škody. Starosta Říma si zavolal k sobě Wolfa a papeže a předložil jim svůj plán: Wolf přesune německá vojska dále od Říma, papež toto sdělí spojencům (starosta tušili, že s nimi udržuje spojení) a sám starosta přiznal, že má spojení na italské partyzány a zajistí, že nebudou v oblasti Říma útočit na německá vojska. Papež na Wolfa zapůsobil dobrým dojmem, proto mu později prozradil, co se na něho chystá.

Po válce byl generál Wolf souzen v Norimberku. Vatikán usoudil, že kdyby zveřejnil tyto informaci, mnozí Němci by to Wolfovi neodpustili a mohli by se mu i mstít. Vyslal proto emisara, který informaci sdělil soudcům a zavázal je mlčením. Wolf byl odsouzen k 10 rokům vězení a po 5 letech byl propuštěn. Historikům byly tyto informace poskytnuty až asi 50 let po válce.

3 0
možnosti
MB

M69i83l31a21n 47B42í61l86e45k

16. 12. 2016 12:14

Karl Wolff v Norimberku vystupoval jako svědek. V roce 49 byl odsouzen na čtyři roky - tuto shovívavost mu zabezpečila účast na operaci Sunrise, kdy americká rozvědka, švýcarská tajná služba a italští prostředníci přiměli na jaře 45 Wolffa coby velitele SS zbraní v Itálii ke kapitulaci (a ten zase pomohl k podpisu zplnomocněnců za wehrmacht). Až po odstoupení Dullese z čela CIA zatkla Wolffa v roce 62 německá policie a dostal 15 let (po cca deseti letech byl propuštěn).

1 0
možnosti
VV

Rolf Hochut, to je ten, co obvinil hanse Filbingera, ze podepisoval za valky rozsudky smrti?

0 0
možnosti
Foto

Ano i o tom se v té knížce píše

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 14,77
  • Průměrná čtenost 1577x
Jsem absolvent střední školy, který se zajímá o historii. Čtu knihy zajímající se zejména historií, které píší historici. Zejména mě zajímá historie Židů.

Seznam rubrik