Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V roce 1945 Churchill už nebyl premiérem a nemohl ovliňovat události v západní Evropě po roce 1945. Na pozvání v USA ve Fultonu pronesl projev, kde nazval SSSR, říší zla vyzval Evropu k budování společné armády k obraně Evropy před rozpínavosti komunismu Zde pronesl slavnou větu " Od Štětína u Baltu po Terst u Jaderského moře byla napříč kontimentem spuštěna železná opona. Leží na ní hlavní města všech starých států střední a východní Evropy. Varšava, Berlín, Praha, Vídeň, Budapešť, Bělehrad, Bukururešť i Sofie ... " Churchill Trumanovi text předtím než jej přečetl předložil. Projev vzbudil takovou bouří nevole v celé Evropě. Londýnské Timesy prohlásily, že není rozhodně šťastné stavět komunismus a západní demkokracii do tak ostrého kontrastu. Newyorský Wal Street Journal šokovala mýšlenka, že by USA s V. Británii mohly zahájit jakési období spolupráce. Moskva jej nazvala válečným štváčem. Truman vzhledem k tomu co projev způsobil popřel, že by jej předtím viděl. Stačilo pár let a ukázalo, že komunismus ve východní Evropě má podobu tyranie. Východní Evropa na pokyn Stalina přetrhala svazky se západní Evropou.Bylo založeno NATO ke stejnému účelu jak předpověděl Churchill a státnici museli prohlásit, že tehdy měl Churchil pravdu.

2 0
možnosti
OF

Vaše historické znalosti jsou velmi chabé,zkreslené,prostě katastrofální.

Po májovém puči v Polsku, 1926,zapříčiněním Pilsudského prý v Polsku začal progromy a židé měli být vystěhování na Madagaskar.Vaše slova.Za to by vás měli Poláci pohnat k soudu .Pilsudski byl zastáncem židů na rozdíl od Dmowského /endecja/.Dmowski byl antisemita. Proč tady vychvalujete Churchilla ? Za Jaltu ?????????????????.Ten zaprodal nás i Polsko na 50 let. ! Poláci, jejichž 200 tisícová armáda bojovala na západní frontě se nemohli zúčasnit vojenské přehlídky na počest vítězství ve 2.světové válce.Churchill povolil účast jen polským letcům,ale ti to s díky odmítli..Churchill si nechtěl popudit....... Stalina. Stalin zabral východ Polska.Území na západě ,o které Polsko přišlo trojím dělení/ naposledy 1795/

,chtěl vrátit......... Německu. Rusům pochopitelně věnoval celý východ, jak si přál Stalin. A co Řecko ?Co se týče Polska, nečtěte laskavě jen české, ruské,a německé ̈

"hostroriky".Přečtěte si třeba Daviese, Dějiny Polska./ God ́s playground/ Aby jste se z toho Churchilla nepošvestkoval.To díky němu a nemocnému Rooseveltoovi jsme se stáli na 40 let ruskou kolonii. ̈Ještě jednou : Jalta!!!!!!!!!!!!!! Vy historiku !

RvRvRvRvRvRvRvRv

0 5
možnosti
Foto

Autor v tomto článku pouze sděluje to, že se seznámil s knihou, s jejím obsahem a proč a v čem na něj zapůsobila;-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 14,77
  • Průměrná čtenost 1577x
Jsem absolvent střední školy, který se zajímá o historii. Čtu knihy zajímající se zejména historií, které píší historici. Zejména mě zajímá historie Židů.

Seznam rubrik