Diskuse

Mnichov

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Četl jsem kdysi Benešovy paměti, psal, že čekal, že bude další světová válka - proto prý považoval za zbytečné jít do beznadějné války s Německem. Jak se ukázalo, Hitlerovi nešlo jen o Sudety, to byl jen zákusek - aperitiv, chtěl všechno a Čechy vypakovat z české kotliny kamsi do dáli nebo na věčnost.

0 1
možnosti
Foto

Beneš psal paměti tak, aby z nich vyšel co by kladná postava. Historici jeho paměti nepovažují za věrohodný pramen.

5 0
možnosti
PK

Tak já začal dějepisovat v letech kdy se na Beneše plivalo a i vcelku jinak rozumná soužka učřitelka nám říkala - že měl malé pěstičky a ne ty opravdové dělnické pěsti. Dnes se na něj plive zase ale on to musel mít pekelně těžké a nedivím se, že i návrhy na nějaké kompromisní řešení existovaly, mohly být myšleny vážně i jako pokusné balónky, probudit Západ atd. ČSR měla Sudeťáky jako kudlu v zádech, nespolehlivé Slovensko a i s tím vojenským potenciálem - nedokončená opevnění, chabé letectvo atd. taky žádná sláva. Buďme rádi jak to dopadlo, fanatismus Němců se projevil už 1.září 1939.

0 0
možnosti
PL

"On to musel mít pekelně těžké."

Nemusel.

Hodně balvanů, které zavalily Beneše, si vytvořil, nebo pomáhal stvořit on sám, popř. jim sám vybíhal naproti.

Proč přesvědčil konzervativního Masaryka k vystoupení z Rakouska v době, kdy skoro každý Němec severně od Prahy se už nejméně 50 let cítil být více Vilémovským “Prušákem" než Francinovo “Rakušákem"? Proč "vítězům" Velké války sliboval československý konfederační ráj na Zemi a bezprostředně poté poslal do Sudet české vojáky a četníky střílet do tamních obyvatel? Proč při jednání s vítězi o "jeho" novém státu trval za každou cenu na Bohumínsku, Těšínsku, Žitném ostrově, kde předtím Čecha neznali ani z muzea, aby pak jejich ouřadové, starostové, ajznboňáci a policajti museli skládat státnice z češtiny nebo byli nahrazováni přivezenými Čechy? Vydupal si stát bez historické soudržnosti, vytvořil mu v pohraničí a komplet ve všech okolních státech nepřátelskou atmosféru, načež při prvním útoku naštvaných dravých šelem uprchnul na Západ, aby se pak vrátil z Východu coby nesvéprávná loutka ještě většího predátora.

Škoda, že do těchto svých snů na dlouho zatáhl dalších nejméně 15 miliónů obyvatel střední Evropy...

3 0
možnosti
JV

No, to už je všechno dávno čo bolo to bolo, to už nevyřešíme. Teď nám sužuje život nový Hutler-Putler. A to jde o celý svět.

2 0
možnosti
PK

V tom souhlas. Jen si nemyslím že ho lze porazit jen vyšší dodávkou zbraní včetně výcviku Ukrajině. A tak nějak se Mnichov oživuje - kdybychom se bývali postavili ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 14,77
  • Průměrná čtenost 1577x
Jsem absolvent střední školy, který se zajímá o historii. Čtu knihy zajímající se zejména historií, které píší historici. Zejména mě zajímá historie Židů.

Seznam rubrik